Κάντε μια επίσκεψη στο ψηφιακό αγρόκτημα…αξίζει τον κόπο

11

 

Αγρόκτημα

Σε αυτό το εικονικό αγρόκτημα θα βρεις χοίρους, ωοτόκους όρνιθες, κοτόπουλα, αγελάδες και μοσχάρια. Θα μάθεις για τους κύκλους ζωής τους, τις ανάγκες τους και τα τρόφιμα που παράγουν.

Σου δίνεται εδώ η ευκαιρία να εκθρέψεις τα ζώα του αγροκτήματος με το σωστό τρόπο επιτυγχάνοντας την καλή μεταχείριση τους.

Ενώ παίζεις το παιχνίδι, κάνοντας κλικ στο κουμπί «Η ζωή των ζώων» θα ανακαλύψεις μια σειρά από ιδέες που θα σε βοηθήσουν να διασφαλίσεις ένα καλό επίπεδο σωστής μεταχείρισης των ζώων!

Μην ξεχνάς ότι «τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα» και ότι οι καλύτεροι αγρότες είναι αυτοί που σέβονται τα ζώα τους.

ΜΠΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ … ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: «Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ, Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ

 

 

Περισσότερα:

http://www.farmland-thegame.eu/home_el.html

 

 

Στην Ευρώπη, τα πιο κοινά ζώα εκτροφής είναι οι χοίροι, οι αγελάδες και τα μοσχάρια, τα κοτόπουλα και οι ωοτόκοι όρνιθες, τα πρόβατα και οι κατσίκες. Η ποιότητα των τροφίμων που παράγουν αυτά τα ζώα εξαρτάται από την ποιότητα ζωής τους.

Η υγεία και η καλή μεταχείρισή τους πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Η καλή μεταχείριση έχει να κάνει με το πόσο ευτυχισμένο, υγιές και άνετο είναι ένα ζώο στην καθημερινή του ζωή.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται πολύ για την καλή μεταχείριση των ζώων. Ξέρουν ότι τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα, (εικόνα 1) έχουν δηλαδή συναισθήματα και ανάγκες. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί υπάρχουν για να σεβόμαστε την υγεία και την καλή μεταχείρισή τους.

 

Οι κανονισμοί αυτοί βασίζονται στα «πέντε δικαιώματα», τα οποία επικεντρώνονται στις βασικές ανάγκες των ζώων.

Τα πέντε δικαιώματα είναι:

• Όχι στη δίψα, την πείνα και τον υποσιτισμό

• Όχι στις καταπονήσεις

• Όχι στον πόνο, τους τραυματισμούς και τις νόσους

• Ναι στην έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς

• Όχι στο φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία

 

Τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα

 

Τα ζώα είναι πολύ ευαίσθητα και έχουν ανάγκες παρόμοιες με τις δικές μας:

Ακριβώς όπως κι εσύ, τα ζώα χρειάζονται καλή και θρεπτική τροφή καθώς και φρέσκο και καθαρό νερό. Για παράδειγμα, για να είναι υγιές ένα μοσχάρι χρειάζεται σανό και τροφή που να περιέχει τα κατάλληλα ανόργανα άλατα.

• Χρειάζονται κατάλληλη στέγη και έναν άνετο χώρο ανάπαυσης, όπου θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό αχυρόστρωμα. Όπως και οι άνθρωποι, τα ζώα υποφέρουν όταν αισθάνονται άβολα.

• Εάν είναι τραυματισμένα ή άρρωστα, τα ζώα αισθάνονται πόνο όπως ακριβώς κι εσύ. Επομένως θα πρέπει να τα εξετάσει και να τα θεραπεύσει ο κτηνίατρος.

• Χρειάζονται χώρο και επαφή με τα άλλα ζώα ώστε να παίζουν και να συμπεριφέρονται φυσιολογικά. Παραδείγματος χάρη, μία ωοτόκος όρνιθα χρειάζεται αχυρόστρωμα για να τσιμπάει ή άχυρο για να χτίσει τη φωλιά της, ενώ οι χοίροι χρειάζονται το άχυρο για να το σκαλίζουν.

• Όταν βρίσκονται σε ξένο μέρος όπου δεν έχουν βρεθεί ποτέ προηγουμένως, τα ζώα μπορεί να αισθάνονται φόβο, όπως ακριβώς κι εσύ.

 

Ορισμένες ανάγκες είναι ίδιες για όλα τα ζώα, ενώ άλλες διαφέρουν ανάλογα με το είδος ή τη ράτσα. Παραδείγματος χάριν, ένα μοσχάρι χρειάζεται περισσότερο νερό από ένα αρνί κι ένα κοτόπουλο, που εκτρέφεται για το κρέας του (κοτόπουλο πάχυνσης), μεγαλώνει πιο γρήγορα από μια κότα που γεννά αυγά.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θέσει ένα σύνολο κανόνων καλής μεταχείρισης των ζώων, οι οποίοι καλύπτουν θέματα, όπως οι συνθήκες σ’ ένα χοιροστάσιο, ο αέρας και το φως που χρειάζονται οι ωοτόκοι όρνιθες καθώς και η συχνότητα των ελέγχων από το φύλακα.

Τα ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος κάποια στιγμή μεταφέρονται στο σφαγείο. Η ΕΕ έχει επίσης κανόνες, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι κάθε ταξίδι ενός ζώου είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο. Επιπλέον, όταν τα ζώα θανατώνονται, πρέπει να τυγχάνουν μεταχείρισης κατά τρόπο που δεν τους προκαλεί φόβο ή ψυχική ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί.

Μόλις φτάνει στο σούπερ μάρκετ, το τρόφιμο που παράγεται από το ζώο έχει μια ετικέτα που αναφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις τον τρόπο εκτροφής του. Συχνά, αυτό βοηθάει τους καταναλωτές να καταλάβουν εάν υπήρξε σωστή μεταχείριση του ζώου στο αγρόκτημα. Για παράδειγμα, η ετικέτα «ελεύθερης βοσκής» στα αυγά σημαίνει ότι προέρχονται από κότες που μπορούν να βγουν στην ύπαιθρο.

 

Εάν είσαι ενημερωμένος(η) για τον τρόπο παραγωγής τροφίμων από ζώα και γνωρίζεις τι σημαίνει η σωστή εκτροφή τους, τότε μπορείς να αναγνωρίσεις και να διαλέξεις προϊόντα φιλικά προς τα ζώα όταν αγοράζεις τρόφιμα.

 

Περισσότερα:

 

http://www.farmland-thegame.eu/home_el.html

1-11

Advertisements

One thought on “Κάντε μια επίσκεψη στο ψηφιακό αγρόκτημα…αξίζει τον κόπο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: