Χρόνος

Είναι στιγμές που στο μυαλό μου έρχονται κάτι απορίες ….παιδικές απορίες του στυλ
«Μαμά τι είναι ο χρόνος?». «Κι αν κάποτε τελειώσει ο χρόνος τι θα γίνει?»
Απορίες που προκύπτουν τις στιγμές που δεν έχω χρόνο για ανθρώπους και πράγματα που αγαπώ.
Βέβαια όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και λογιστικής κατανομής του χρόνου. Έλα όμως που δεν θέλω να λειτουργώ έτσι… Θέλω να έχω την πολυτέλεια να «σκοτώνω» το χρόνο με τους δικούς μου κανόνες.

Λέει ο Άγιος Αυγουστίνος:

Τι είναι, λοιπόν, ο χρόνος; Αν δε με ρωτά κανείς, γνωρίζω. Αν, όμως,, θέλω να το εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτά, δε γνωρίζω. Αλλά σε κάθε περίπτωση τολμώ να πω πως τούτο γνωρίζω: Αν τίποτε δεν τελείωνε, δε θα υπήρχε παρελθόν. Αν τίποτε δεν πλησίαζε, δε θα υπήρχε μέλλον. Αν τίποτε δεν υπήρχε, δε θα υπήρχε και παρόν.
 Όμως, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει το παρελθόν και το μέλλον, αφού τo παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη; Από την άλλη, αν το παρόν ήταν πάντα παρόν και δεν κυλούσε, το παρελθόν δε θα ήταν χρόνος αλλά αιωνιότητα Αλλά, αν ήταν το παρόν μόνο χρόνος, γιατί κυλά στο παρελθόν, πώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει; Υπάρχει, μόνον γιατί κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει. To μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι ο χρόνος οδηγεί στη μη-ύπαρξη

Και μετά έρχεται ή άλλη ερώτηση: Που θα βρισκόμουν αν δεν υπήρχε ο χρόνος? Γράφει ο φυσικός Lee Smolin :

Εγώ θα έλεγα ότι η ζωή χρειάζεται χρόνο για να υπάρξει – συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να υπάρχουμε χωρίς χρόνο. Αυτό που εννοώ είναι ότι η ζωή εμπεριέχει την σταθερή εξέλιξη και αλλαγή των βιολογικών συστημάτων: μεμονωμένες μονάδες όπως εμείς αναπτύσσονται και τελικά πεθαίνουν όπως και όλα τα είδη κάνουν το ίδιο. Στο Σύμπαν κυριαρχεί η τάξη η οποία τείνει όμως σε αταξία. Στην πορεία τους αυτή οι δομές εξελίσσονται αλλά τίποτα δεν μένει στατικό. Αυτό που αποκαλούμε χρόνο είναι ένα πράγμα που σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή, κι έτσι ο χρόνος είναι αυτό που συμβαίνει καθώς το Σύμπαν και εμείς εξελισσόμαστε. Έτσι λοιπόν αν δεν υπήρχε ο χρόνος ούτε εμείς θα υπήρχαμε.

Μονοπάτια φιλοσοφικά που ίσως οδηγούν σε σπατάλη του χρόνου….
Και η αλήθεια συνήθως είναι σε κάτι πιο απλό: Χρόνος ζωής είναι ο χρόνος που βιώνεις με το 100% των κυττάρων σου , με όλες σου τις αισθήσεις , με όλο το «πέταγμα» της καρδιά σου. Και τότε ο χρόνος θα είναι και παρελθόν (καταγραφεί στο σκληρό του μυαλού) και παρόν ( το ζεις απόλυτα τώρα) και μέλλον (η ανάμνηση θα τρέφει τις μελλούμενες στιγμές σου).

freebies_wp_time667.jpg

(7-11-2007 για τον Σ.)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: