Ενημέρωση για dialers από τη Vodafone

 Ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό e-mail από τη Vodafone. Έστω και αργά (μετά από υποκλοπές και τόσα άλλα… ) είναι χρήσιμη η πρωτοβουλία της Vodafone.

Ορισμός και ορθή λειτουργία των dialers
Τα προγράμματα dialer είναι λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μέσω διαδικτύου και να εγκατασταθεί στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
Οι νόμιμοι dialers είναι ένας τρόπος για να πληρώσει ο χρήστης για την πρόσβασή του σε ειδικό περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου (π.χ. λογισμικό, παιχνίδια, SMS logos, ερωτικό περιεχόμενο), αντί χρήσης πιστωτικής κάρτας.
Κατά την χρήση τους οι νόμιμοι dialers, οφείλουν να λειτουργούν προστατεύοντας σας και κατά την επίσκεψη σας στην ιστοσελίδα επιλογή σας που προσφέρει ειδικό περιεχόμενο κατ’ αυτόν τον τρόπο και να εμφανίζουν στην οθόνη σας ένα παράθυρο διαλόγου που να ρωτά αν θέλετε να κατεβάσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα dialer. Επίσης να σας ενημερώνει για το είδος της υπηρεσίας την οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και για τη χρέωσή της. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια πρόσβασης στο ειδικό περιεχόμενο, πρέπει να υπάρχει στην οθόνη σας ένδειξη ότι χρησιμοποιείται σύνδεση στο διαδίκτυο αυξημένης χρέωσης. Στη συνέχεια, μόλις αποσυνδεθείτε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο dialer πρέπει να απεγκαθίσταται από τον υπολογιστή σας, και η σύνδεση του modem να επιστρέψει στον αριθμό του παροχέα Internet (στην περίπτωση της Vodafonet στο ΕΠΑΚ 89625-00000) που χρησιμοποιείτε.

Περιπτώσεις απάτης με dialers
Στην περίπτωση μη νόμιμης λειτουργίας των dialers οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συνδέονται μέσω «dial up» διατρέχουν τον κίνδυνο να αλλάξει ο τρόπος σύνδεσής τους (internet settings) με το διαδίκτυο όχι μόνο για την πρόσβαση σε ειδικό περιεχόμενο, αλλά σε πιο συχνή ή και μόνιμη βάση, χωρίς να το καταλάβουν ή χωρίς να έχουν δώσει πρώτα τη ρητή τους συγκατάθεση. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί ο χρήστης να χρεωθεί με έναν υπέρογκο λογαριασμό τηλεφώνου.

Οι dialers αυτοί μπορεί να πραγματοποιούν συνέχεια κλήσεις προς έναν αριθμό αυξημένης χρέωσης, εις βάρος του χρήστη, κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου, ακόμα και κάθε λίγα λεπτά, αρκεί ο υπολογιστής να είναι αναμμένος.
Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα, κάποιοι dialers να φτάσουν στον χρήστη ως συνημμένα αρχεία (attachment) σε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail). Αυτοί δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν, και εγκαθίστανται χωρίς να ζητήσουν τη συγκατάθεση του χρήστη.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει λάβει μεγάλο αριθμό καταγγελιών από χρήστες διαδικτύου, οι οποίες αφορούν την υπέρογκη και εν αγνοία τους χρέωσή τους για κλήσεις σε αριθμούς της σειράς 90ΧΧΧΧΧΧΧΧ ή αριθμούς του εξωτερικού (00ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ), ενώ αυτές οι κλήσεις συνδέονται με την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο.

Μερικοί τρόποι ανίχνευσης των dialers:

Κατά τη λειτουργία/χρήση του υπολογιστή σας:

– Θα ακούσετε το modem σας να αποσυνδέεται και να πραγματοποιεί νέα κλήση (εκτός εάν ο dialer έχει σιγήσει τους ήχους κλήσης)
– Σε περίπτωση που η ταχύτητα της σύνδεσής σας με το Internet να είναι πολύ χαμηλότερη από ότι συνήθως, αν και μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό, θα πρέπει να ξεκινήστε εξετάζοντας τη σύνδεσή σας (dial up settings)
– Είναι πιθανόν, παρά το γεγονός ότι θα είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, να μην μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails)
– Θα λάβετε έναν απρόσμενα υψηλό λογαριασμό τηλεφώνου, στον οποίο θα βρείτε κλήσεις σε άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης ή εξωτερικού.

Μερικές προληπτικές συμβουλές για την αποφυγή ή/και ανίχνευση παράνομων dialers
Κατά τη λειτουργία/χρήση του υπολογιστή σας:
– Ποτέ μην ανοίγετε attachments ηλεκτρονικών μηνυμάτων αν δεν γνωρίζετε τι είναι ή την πηγή από όπου προέρχονται.
– Μπορείτε να απευθυνθείτε στον πάροχό σας -από κινητό Vodafone 1397 (χωρίς χρέωση) ή από σταθερό 8962530000, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει όσον αφορά τη χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων για την προστασία σας.
– Σε συνεννόηση με τον πάροχό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ενεργοποιήσει την υπηρεσία φραγής για εξερχόμενες διεθνείς κλήσεις.
– Εξετάζετε συχνά τις παραμέτρους σύνδεσης του Η/Υ σας με το διαδίκτυο για να βεβαιώνεστε ότι ο αριθμός που καλεί το modem σας για να συνδεθεί είναι ο σωστός.
– Να είστε επιφυλακτικοί όταν επιλέγετε με το ποντίκι σας (click) σε αναδυόμενα παράθυρα (pop-up windows) που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη σας. Αν έχετε αμφιβολία, πάντα να επιλέγετε με το ποντίκι σας την απάντηση «no» ή να κλείνετε το παράθυρο.
– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αν κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο μεταφερθείτε σε κάποια ιστοσελίδα την οποία δεν περιμένατε ή δεν είχατε επιλέξει.
– Να έχετε δυνατά την ένταση του modem σας έτσι ώστε να ακούσετε τους ήχους στην περίπτωση που το modem σας αποσυνδεθεί και επιχειρεί να πραγματοποιήσει και πάλι κλήση.
– Αν προσέξετε κάποιο εικονίδιο (icon) στην επιφάνεια εργασίας σας (desktop) που σας φαίνεται άγνωστο, εξετάστε το και σβήστε οτιδήποτε δεν αντιστοιχεί σε έγκυρες εφαρμογές. Στην περίπτωση εντοπισμού άγνωστης εφαρμογής, μην σβήσετε μόνο τα εικονίδια αλλά απεγκαταστήσετε (uninstall) και τις σχετικές εφαρμογές.
– Οι περισσότεροι dialers ανιχνεύονται από τα πρόσφατα προγράμματα κατά των ιών. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα σας προστασίας κατά των ιών (antivirus), παρέχει αυτή τη δυνατότητα και φροντίστε να το ενημερώνετε τακτικά.
– Μπορείτε να εντοπίσετε την ύπαρξη ήδη εγκατεστημένων ή προς εγκατάσταση dialers στον Η/Υ σας με λογισμικό το οποίο θα εντοπίσει τα ύποπτα προγράμματα, θα σας περιγράψει τι κάνουν και στη συνέχεια θα σας βοηθήσει να τα απεγκαταστήσετε. Τέτοια λογισμικά, είτε δωρεάν/ελεύθερα, είτε με πληρωμή μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο.
– Να κλείνετε τον Η/Υ σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: