Το γάλα που σκοτώνει

Η τροφή με την υψηλότερη διατροφική αξία , το γάλα , μπορεί και να σκοτώσει!!!

Αιτία η ορμόνη r-BGH (Recombinant Bovine Growth Hormone) γνωστή με το εμπορικό όνομα Posilac που παρασκευάζεται από την αμερικάνικη εταιρεία Monsanto.

bf_milk.gif

Η ιστορία ξεκινά το 1994 όταν η εταιρεία Monsanto μετά από 8 χρόνια έρευνας απομόνωσε την «αυξητική ορμόνη των βοοειδών με φυσική επίδραση». Στη συνέχεια συνδύασε αυτή την ορμόνη με μικροοργανισμούς, συγχωνεύοντας γενετικό υλικό από αγελάδες και ελικοβακτηρίδιο και κατασκεύασε ένα νέο προϊόν με το οποίο όταν έκαναν ένεση στα ζώα, το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της παραγωγής του γάλακτος. Η αύξηση στην παραγωγή γάλακτος ήταν εντυπωσιακή: 10πλασιασμός της παραγωγής!!!

Αυτή η νέα ορμόνη ονομάστηκε r-BGH – γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών.


Για την εταιρεία Monsanto η συγκεκριμένη ορμόνη αποτέλεσε το «μπεστ-σέλερ» των προϊόντων της. Η Monsanto επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια και πέτυχε να της χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του γάλακτος που είχε υποβληθεί σε αγωγή με την r-BGH .

Τι προκαλεί όμως η r-BGH?
Οι αγελάδες που υποβλήθηκαν σε ενέσεις με r-BGH, το γάλα τους περιείχε αυξημένο ποσοστό μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται IGF -1 και μοιάζει με την ινσουλίνη. Προσοχή όμως η ορμόνη IGF-1 είναι πανομοιότυπη στα βοοειδή και τους ανθρώπους. Η ορμόνη IGF-1 παράγεται με φυσιολογικό τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Με την κατανάλωση όμως αγελαδινού γάλακτος από αγελάδες με r-BGH αυξάνεται η ποσότητα της IGF-1 στον ανθρώπινο οργανισμό. Η IGF-1 έχει συνδεθεί ευθέως με διάφορες μορφές καρκίνου! Επίσης η χρήση της r-BGH στα γαλακτοπαραγωγά ζώα αυξάνει τα κρούσματα μαστίτιδας κατά 25%.
Τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αγωγή με την r-BGH ανέπτυξαν λεμφικές ανωμαλίες. Από το 1990 έως το 2000 οι θάνατοι από καρκίνο του λεμφικού αυξήθηκαν στην Αμερική κατά 37,3% στους άνδρες και κατά 26,4% στις γυναίκες.
Παρόλα αυτά η Monsanto κατάφερε να πετύχει την κυκλοφορία του γάλατος με την αυξητική ορμόνη στην Αμερική.
Το 1994 ο Γενικός ιατροδικαστής των ΗΠΑ, απευθύνθηκε στα αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακοινώνοντας τα εξής: «Το γάλα από τις αγελάδες που έλαβαν r-BGH είναι ίδιο όπως κάθε άλλο γάλα. Δυστυχώς μερικές περιθωριακές ομάδες χρησιμοποιούν παραπλανητικές δηλώσεις και χυδαία ψεύδη, που αποτελούν μέρος μιας μακρόχρονης καμπάνιας, για να φοβίσουν τους καταναλωτές για μια εντελώς ασφαλή τροφή!».
Όμως έπειτα από σχετική έρευνα στελέχη των αμερικανικών κυβερνητικών αρχών αποδείχτηκαν στενοί συνεργάτες της Monsanto.

Η συγκεκριμένη ορμόνη έχει αποκλειστεί από τις αγορές του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και 22 ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
Το χειρότερο όμως είναι ότι μέχρι σήμερα τα προϊόντα που παράγονται με τέτοιο γάλα δεν έχουν προειδοποιητική σήμανση και οι έλεγχοι σε αυτό τον τομέα υστερούν. Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των ελλήνων αγελαδοτρόφων ότι υπάρχουν και οι «κακοί» στον κλάδο τους. Δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι τα τελευταία χρόνια (παρόλα των εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων) έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα μαστίτιδας. Υπάρχει λογική εξήγηση??? Μήπως προκαλούνται από την r-BGH? Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν το γάλα που πίνουμε ελέγχεται για τη συγκεκριμένη ορμόνη? Η απαγόρευση κυκλοφορίας μιας ορμόνης δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται. Και για την ιστορία η εταιρεία Monsanto έχει παράρτημα και στην Ελλάδα!!!
Το φθηνό εισαγόμενο γάλα που λανσάρουν μερικές αλυσίδες suprermarket ποιος διασφαλίζει ότι δεν περιέχει τη συγκεκριμένη αυξητική ορμόνη? Εξάλλου οι διεθνείς κανόνες εμπορίου μπορούν να επιβάλλουν σε μια χώρα να δεχτεί την εισαγωγή προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, στην αγορά της.

Το θετικό είναι ότι πριν από μερικές ημέρες τρεις μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγή στην Υπηρεσία Τροφίμων και Πότων των ΗΠΑ (FDA) ζητώντας την ανάκληση άδειας του “Posilak” (εμπορική ονομασία) και τη σήμανση των προϊόντων που παρασκευάζονται από τέτοιο γάλα. Ακόμη θετικό είναι ότι η Γαλακτοκομική Καλιφόρνιας μετά από πολλά χρόνια χρήσης της ορμόνης r-BGH θα σταματήσει τον Αύγουστο τελείως τη χρήση της. Ανάκληση των προϊόντων με r-BGH κάνει και η γνωστή πολυεθνική αλυσίδα καφέ Starbucks (υπάρχει και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη αλυσίδα και πριν λίγο η «καλή» εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τα παρουσίασε ως το «στέκι της νέας γενιάς»).
Ωστόσο η Monsanto δεν θα παρατήσει τόσο εύκολα το «μπεστ-σέλερ» των μεταλλαγμένων. Διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με οικονομικά και πολιτικά λόμπι. Εξάλλου έχει επενδύσει πολλά χρήματα στη συγκεκριμένη ορμόνη και δεν θα καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα της…

Και μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ στο 22% των αγελάδων γίνονται ενέσεις με την ορμόνη. Στατιστικά η ορμόνη χρησιμοποιείται 54% στα μεγάλα κοπάδια (πάνω από 500 ζώα), 32% στα μεσαία μεγέθους κοπάδια, και μόλις 8% στις μικρές αγέλες.

Στην Ελλάδα…. τι?

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: