Καταδίκη blogger για εξύβριση

Αιγύπτιος blogger καταδικάσθηκε την Πέμπτη σε τετραετή φυλάκιση για εξύβριση του Ισλάμ και του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, με τα κείμενά του στο διαδίκτυο.

Ο Αμπντέλ Καρίμ Σουλεϊμάν, πρώην φοιτητής Νομικής, είναι ο πρώτος blogger που δικάζεται στην Αίγυπτο για τα κείμενά του. Κρατείται από το Νοέμβριο για οκτώ άρθρα που δημοσίευσε από το 2004 στο blog του(www.rezgar.com/debat).

Ο 22χρονος Σουλεϊμάν, φιλελεύθερος μουσουλμάνος, παραδέχθηκε ότι είναι ο συγγραφέας των άρθρων και δήλωσε ότι απλώς αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές του απόψεις. Συνελήφθη στις 7 Νοεμβρίου 2006 στην  Αλεξάνδρεια όπου διέμενε. Την ίδια ημέρα η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» περιέλαβε την Αίγυπτο σε κατάλογο 13 χωρών που θεωρούνται «εχθροί του Internet».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και bloggers παρακολούθησαν την υπόθεση του Σουλεϊμάν, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η καταδίκη του θα αποτελέσει δεδικασμένο για τον περιορισμό της ελευθερίας του Internet στην Αίγυπτο.Να σημειωθεί ότι το Ιντερνετ είναι το σημαντικότερο φόρουμ άσκησης κριτικής προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε μια χώρα όπου οι μεγάλες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα είναι κρατικά.

Ο αιγύπτιος blogger στο τελευταίο από τα 8 επίμαχα άρθρα του, που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2006 στο blog του, επετέθη κατά του πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ, έδρα της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, από όπου αποβλήθηκε τον περασμένο χρόνο εξαιτίας του περιεχομένου του blog του. Ο Σουλεϊμάν ισχυρίστηκε ότι το Αλ Αζχαρ προωθεί εξτρεμιστικές απόψεις.

Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Η γυμνή αλήθεια για το Ισλάμ όπως την είδα» κατηγόρησε τους Μουσουλμάνους για αγριότητες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Χριστιανούς στην Αλεξάνδρεια το 2005.Ο Σουλεϊμάν παρομοίασε σε άρθρο του τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με τους δικτατορικούς φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου. 

η είδηση από το flash.gr

Advertisements

One thought on “Καταδίκη blogger για εξύβριση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: