Πρόκληση:βραβεύουν μαθητές που θα γράψουν υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων!

anak286.jpg

Στα Λύκεια έφτασε η παραπάνω ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Προφανώς με τις ευλογίες ή την ανοχή του ΥΠΕΠΘ το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο προτείνει στους μαθητές της Β και Γ τάξης του Λυκείου να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό με θέμα την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και πως αυτά θα συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη κ.λπ.

Μάλιστα όποιοι μαθητές γράψουν για τα «οφέλη της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων» θα πάρουν από το χέρι της Υπουργού Παιδείας το δωράκι τους, 1.500, 1.200 και 1.000 ευρώ!

Η αγορά διεισδύει για τα καλά παντού.

 

 Πηγή: 

http://alfavita.gr/    εκπαιδευτικό δίκτυο ενημέρωσης

Advertisements

8 thoughts on “Πρόκληση:βραβεύουν μαθητές που θα γράψουν υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων!

 1. Κάθε «Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο» είναι αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, βλέπεις ότι έχει στην κορυφή τον τίτλο «Ελληνική Δημοκρατία» και κάτω χρησιμοποιεί στρογγυλή, κρατική σφραγίδα. Η διοίκηση των ΕΒΕ εκλέγονται από συγκεκριμένα μέλη του, στο οποίο ανήκουν αυτά υποχρεωτικά. Άρα, αυτοί που αποφάσισαν και προωθούν αυτό το διαγωνισμό, εκπροσωπούν νόμιμα κάποιες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

  Δεν ξέρω αν είναι σε θέση οι μαθητές να γράψουν κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που δεν καταλαβαίνω από το κείμενό σου είναι, τί σημαίνει η «αγορά δισεισδύει παντού» που συμπεραίνεις; Εσύ, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου δεν πηγαίνετε στην «αγορά’ να κάνετε τις δουλειές σας, να πουλήσετε, να γοράσετε κλπ; Και αν για σένα είναι κακό αυτό, αφού προτιμάς να κλείνεσαι σπίτι σου και να μην συναλλάσεσαι, γιατί πρέπει να είναι και για όλους τους άλλους κακό, τη στιγμή που αυτοί, αρμόδιοι εξ επαγγέλματος, φαίνεται να το θεωρούν σωστό και αξιέπαινο; Η δημοκρατία που οραματίζεσαι λες ότι πρέπει να παίρνει γραμμή από σένα αποκλειστικά;

 2. Και κάτι που ξέχασα: Μήπως έχεις ένα καραμπινάτο λάθο στον τίτλο του θέματος; Κι αν δεν το βλέπεις, μήπως έπρεπε, πριν ασχοληθείς με την «αγορά» να μάθεις πρώτα σωστά την ελληνική γλώσσα;

 3. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η ενέργεια έχει την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας.
  Ποιος ο λόγος το Υπουργείο να στηρίζει τέτοιες ενέργειες?
  Δε θυμίζει φασιστική προπαγάνδα?
  Που είναι ο διάλογος και η δημοκρατία.
  Αν ήθελε το Υπουργείο θα μπορούσε να στηρίξει ένα διαγωνισμό που να αφορά την Παιδεία. Να στηρίζει διαγωνισμό υπρέ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν είναι ο ορισμός της προπαγάνδας????????

 4. Υπάρχει προϊστορία στα θέματα αυτά…
  Όταν ο ΣΕΒ είχε ανακηρύξει το 2005 ως «έτος αναταγωνιστικότητας», σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας είχε προκηρύξει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τους μαθητές της Β’ λυκείου με θέμα την ανταγωνιστικότητα.
  Ο Ριζοσπάστης τότε (Σεπτέμβριος 2005) έγραφε σχετικά:
  «Η πρόσφατη κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και της υπουργού Παιδείας (19/9/2005) για τη θέσπιση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα την «ανταγωνιστικότητα», που πρόκειται να διενεργηθεί μέχρι το τέλος του έτους στους μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου ολόκληρης της χώρας, αποτελεί ωμή ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στο πλαίσιο του έτους ανταγωνιστικότητας 2005 που αποφάσισε ο ΣΕΒ στη συνεδρίασή του»

 5. Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα τι μπορεί να σημαίνει ότι “αγορά δισεισδύει παντού”, ως καταγγελία, και απάντηση δεν έλαβα. Τα άλλα είναι ιδεολογήματα που περνάνε με την πρώτη λιακάδα. Κάποτε γράφαμε εκθέσεις για τη σημασία της αποταμίευσης, ίσως γράφουν και τώρα και, θυμάμαι, κάποιοι αριστεροί κατήγγειλαν πάλι το Υπουργείο ότι προωθεί την ιδέα της αποταμίευσης για να παίρνουν οι τράπεζες τα λεφτά του κοσμάκη και να προωθούν τον καπιταλισμό κλπ. κλπ. Στα ίδια χνάρια βρίσκεται και η «καταγγελία» για το ΕΒΕΑ.

 6. αγαπητέ Conny
  η αγορά διεισδύει παντού σημαίνει ότι η αγορά έχει μπει και στο χώρο της εκπαίδευσης.
  Όχι ως επιχειρηματική δράση αλλά ως δράση που προπαγανδίζει και επηρεάζει τους μαθητές ώστε να κάνουν αποδεκτά τα ιδιωτικά πανεπιστημία.
  Μέχρι τώρα η προπαγάνδα στο χώρο της εκπαίσευσης ήταν προνόμιο της εκάστοτε εξουσία με την ελεγχόμενη γνώση των σχολικών βιβλίων.
  Τώρα αυτό το ρόλο τον παίζει η αγορά!!!!!

 7. Θυμάμαι, όταν ήμουν μαθητής, έναν ανάλογο διαγωνισμό με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού έλεγε πως θα επιλεχθούν οι καλύτερες εκθέσεις που επιχειρηματολογούν ενδεχομένως υπέρ, ενδεχομένως κατά της Ε.Ε. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό οι επιλογές έχουν κάπως στενέψει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: